Over het Hergé Museum

Meer dan 80 originele tekeningen, 800 foto’s, documenten en verschillende voorwerpen zijn samengebracht op één plek, magisch, lichtgevend en gedurfd. De architect, Christian de Portzamparc, een dichter van volume en ruimte, bedacht en ontwierp een buitengewoon gebouw voor een uitzonderlijk erfgoed.
Net als de Heilige Graal in het bos van Brocéliande onthult het Hergé Museum zijn lef en zijn schatten aan de rand van het Parc de la Source, de groene long van een nieuwe stad, in de prachtige provincie Waals-Brabant. Een verrassing is gegarandeerd bij de multigetalenteerde striptekenaar: grafisch ontwerper, publicist, karikaturist, scenarioschrijver en schilder in zijn vrije tijd, Hergé was dit alles en nog veel meer.

Christian de Portzamparc

Architect

“Louvain-la-Neuve is gebouwd op een basis van parkeerplaatsen en de plaat die het ondersteunt heeft een harde rand. Ik dacht meteen dat het interessant zou zijn om het museum niet aan de stad vast te maken, maar er een beetje vanaf te wijken, dichter bij het bos. Het resultaat is een soort loopbrug die over het spoor hangt, waardoor het hele bouwwerk eruitziet alsof er een schip ligt aangemeerd. Een beetje zoals het grote schip van Fitzcarraldo dat het Amazonewoud doorkruist.

Het is deze ‘onthechting’, deze ‘extraterritorialiteit’ die het geheel een gevoel van zweven geeft. Het stelde me ook in staat om te spelen met het eikenhout dat je kunt zien door de grote ramen, die een beetje onregelmatig gesneden zijn, net als een stripverhaal.
Ik wilde de ruimtes laten doordringen door het verhaal, een soort mentaal labyrint, in overeenstemming met het universum van Hergé. Vanaf de loopbruggen verandert het gezichtspunt voortdurend en het zicht op de grote heldere leegte die de vijf ruimtes met elkaar verbindt, geeft ons een goed idee van de universaliteit, complexiteit en rijkdom van de wereld van de grote kunstenaar die Hergé was en is.

Joost Swarte

Decorontwerper

“Het ontwerpen van een museum is een langdurig proces, waarbij het kleinste detail waakzaamheid en strenge normen vereist. Sommige dingen zijn belangrijker dan andere. Uiteindelijk zijn het alle kleine en grote dingen die een goed museum maken.

De architectuur betekende dat het team moest nadenken over oplossingen voor problemen waar we tegenaan liepen en die gewoonlijk niet voorkomen in musea. We hadden bijvoorbeeld een serie lijsten die niet aan de muren bevestigd konden worden omdat de muren niet verticaal zijn. Dus kozen we ervoor om ze op schildersezels tentoon te stellen, en het resultaat is een soort orkest van tekeningen, iets wat we ons nooit hadden kunnen voorstellen zonder dit gebouw. De problemen die we tegenkwamen vergden veel creativiteit en ik ben erg blij met het resultaat.”

Hergé’s beeldhouwwerk door Tom Frantzen

Het beeld van Hergé naast het museum is gemaakt door kunstenaar Tom Frantzen. Het werd ingehuldigd op 22 mei 2019.

Tom Frantzen studeerde aan de École Nationale Supérieure d’Architecture et des Arts visuels de La Cambre in Brussel, waar hij een opleiding monumentale beeldhouwkunst volgde. Hij is diep geworteld in Brussel en beschrijft zichzelf als een hedendaagse Vlaamse fantasiekunstenaar. Zijn openbare projecten maken op een interactieve manier deel uit van deze cultuur en brengen leven in de bestaande omgeving in Brussel en elders.

Fotogalerij