Hergé

Nieuwsgierig naar alles wat zijn eeuw vormde, verzamelde Hergé de mythische en historische beelden en tekens. Door zijn tekenkunst en verteltalent gaf hij de Europese strips hun adelbrieven.

1907

Geboorte van Georges Remi in Etterbeek, België, op 22 mei .

George Remi en zijn jongere broer Paul in 1918. Studio Hergé Collectie

1920

De jongen begon zijn middelbare schoolopleiding aan het Collège Saint-Boniface in Brussel. Hij verveelt zich stierlijk.

1921

Hij sloot zich aan bij de padvinderstroep van de school, waar hij de totemnaam Renard Curieux (Nieuwsgierige Vos) kreeg. Zijn eerste tekeningen verschenen in Jamais Assez, het padvindersblad van de school, en daarna, vanaf 1923, in Le Boy-Scout belge, het maandblad van de Belgische padvinders.

In augustus 1922, net vijftien jaar oud, verliet George (rechts) voor het eerst zijn thuisland. Hier in Samedan, Zwitserland. Fondation Saint-Boniface-Parnasse

1924

Het was onder de naam Hergé – RG, de initialen van Georges Remi – dat hij voortaan zijn illustraties ondertekent

1926

Creatie van Totor CP des Hannetons, voorloper van Kuifje, in Le Boy-Scout belge.

In 1926 meldde Georges Remi zich op 19-jarige leeftijd vrijwillig voor militaire dienst.
Hij was kandidaat-reserve tweede luitenant bij het Eerste Regiment. Het 1ste Regiment Jagers te Voet, in de Daillypleinkazerne in Schaarbeek. Hij had altijd een klein notitieboekje bij zich waarin hij zijn metgezellen schetste. Na twaalf maanden werd hij gedemobiliseerd met de rang van reserve-sergeant.

Sergeant Remi (links). © Michel Lichtaert-collectie

1930

Creatie van Quick en Flupke, Brusselse kinderen en acteurs van complete korte verhalen in Restaurant Le Petit Vingtième. Publicatie van het eerste Kuifje -album: Kuifje in het Land van de Sovjets.

1932

Georges Remi trouwt met Germaine Kieckens, secretaresse van de directeur van Le Vingtième Siècle.

1932: Germaine en Georges Remi in de straten van Brussel. Studio's Hergé Collectie.

1934

Casterman, gevestigd in Doornik (België), wordt de uitgever van de Avonturen van Kuifje. De ontmoeting met een jonge Chinese student, Tchang Tchong-jen, betekende een beslissend keerpunt. Hergé raakte overtuigd van het belang van een goed opgebouwd script en de noodzaak om zijn werk te documenteren. Hij begint wat maar een spelletje was serieus te nemen…

1934. Hergé, Germaine en Tchang in Brussel. Jacques Langevin / SYGMA

1935

Voor het Franse weekblad, Coeurs Vaillants creëerde Hergé een nieuwe serie en nieuwe helden: Jo, Zette en Jocko.

Cover van Cœurs Vaillants nr. 3 - 19 januari 1936

1939

Na Hergé’s standpunt ten gunste van het Chinese volk in De Blauwe Lotus werd de maker van Tintin door de vrouw van Tsjang Kai-sjek uitgenodigd om China te bezoeken. De dreigende oorlog zal deze reis verhinderen.

1940

Op 10 mei werd België binnengevallen door Duitse troepen. Het Le Vingtième Siècle en Le Petit Vingtième verdwenen. Kuifje in het Land van het Zwarte Goud de aflevering die nu wordt gepubliceerd, wordt acht jaar onderbroken. Hergé ondernam een ander verhaal dat, De Krab met de Gouden Klauwen die hij publiceerde in Le Soir een van de enige kranten die het mocht publiceren.

In 1940, tijdens de paniek die volgde op de eerste bombardementen op Brussel, besloten Georges en Germaine te vluchten. Ze zochten hun toevlucht met hun kat Thaïke, hun schoonzus Jeannot en hun nichtje Denise (rechts), in het huis van de striptekenaar Marijac, in de Auvergne. Philippe Goddin Collectie

1942

De uitgever Casterman, die van plan was om voortaan albums van 64 pagina’s in kleur uit te geven, liet Hergé de reeds gepubliceerde episodes geleidelijk aan aanpassen aan deze nieuwe beperkingen.

1944

De bevrijding van België op 3 september maakte een einde aan de publicatie van de Avonturen van Kuifje in Het Laatste Nieuws. Sommigen zijn van mening dat Hergé “collaboreerde” met de Duitse bezetters omdat hij publiceerde in een krant die door hen werd gecontroleerd.

1945

De artiest zet het belangrijke werk van zijn eerste albums voort, die volgens de nieuwe normen de een na de ander zullen verschijnen.

1945. Edgar Pierre Jacobs (links) en Jacques Van Melkebeke (midden) waren Hergé's eerste medewerkers. Georges Remi Jr Collectie

1946

De eerste uitgave van het tijdschrift Kuifje een nieuw weekblad voor jongeren gemaakt door Raymond Leblanc, een voormalig lid van het Belgisch verzet.

Eerste uitgave van Tijdschrift Kuifje - 26 september 1946

Het Tintin-team in 1953 in de herberg van Kasteel Berseel. Studio's Hergé Collectie

1950

Voor het ondernemen van Mannen op de maan een aflevering die veel technisch werk, documentaire nauwgezetheid en speciale aandacht vereiste, omringde Hergé zich met medewerkers en richtte hij Studios Hergé op.

Studio's Hergé in 1958. Bob De Moor, Joseph Loeckx (alias Jo-El Azara), Jacques Martin, Michel Demarets, Baudouin van den Branden, Josette Baujot, Hergé, France Ferrari, Fanny Vlamynck, Alexis Remi. Nemerlin

1955

Kuifje, wiens albums steeds succesvoller werden, was zo populair dat de reclame belangstelling voor hem kreeg. Tegelijkertijd ontwikkelde Hergé een collectie chromo’s waarin Kuifje de rol van presentator speelde op verschillende kennisgebieden.

1960

Kuifje komt naar het witte doek en het is de jonge Belgische Jean-Pierre Talbot die hem speelt in Kuifje en het geheim van het Gulden Vlies. De acteur deed het opnieuw in 1964, in Kuifje en de Blauwe Sinaasappels. Georges Remi ontdekt hedendaagse kunst, wat een echte passie wordt. Hij scheidde van zijn vrouw.

Hergé in de Boulogne-Billancourt studio's met Jean-Pierre Talbot, ter promotie van de film Kuifje en het geheim van het Gulden Vlies, in 1961. Télé 7 jours

1969

Belvision Studios in Brussel produceerde een tekenfilm gebaseerd op het album De zonnetempel.

1971

Op een eerste reis naar de Verenigde Staten. Hergé ontmoet een paar indianen.

1971. Veertig jaar na Tintin ontdekte Hergé Amerika. Hier met de afstammeling van de grote krijgsheer Red Cloud. Privécollectie

1973

Casterman publiceert het eerste deel van Archief Hergé. De mythische Kuifje, reporter van de “Petit Vingtième”, in het land van de Sovjets wordt opnieuw gepubliceerd, meer dan veertig jaar nadat het onvindbaar werd. Hergé bezoekt Taiwan, vijfendertig jaar nadat hij officieel was uitgenodigd.

1976

Release van Ik, Kuifje een lange documentaire gewijd aan de held en zijn schepper. Op 29 september werd het bronzen standbeeld van Kuifje en Bobbie onthuld in Brussel.

In 1979 waren Kuifje en Bobbie vijftig jaar oud. Hergé poseert naast het bronzen beeld dat drie jaar eerder werd gemaakt door de Belgische kunstenaar Nat Neujean. Studio's Hergé

1977

Na de scheiding van zijn eerste vrouw trouwde Georges Remi met Fanny Vlamynck.

De Amerikaan Andy Warhol, leider van de Pop Art, schilderde een serie van vier portretten van Hergé. De vijftigste verjaardag van Kuifje wordt overal herdacht.

Hergé en Andy Warhol tijdens een opening in Galerie D in Brussel in 1977. Studio's Hergé

1981

Een emotioneel weerzien tussen Hergé en Tchang Tchong-jen, de Chinese vriend die de inspiratie vormde voor De Blauwe Lotus vijfenveertig jaar eerder.

1982

Om de vijfenzeventigste verjaardag van Hergé te vieren, vernoemt de Belgische Astronomische Vereniging een recent ontdekte planeet naar hem. De planeet Hergé bevindt zich tussen Mars en Jupiter.

1982. Een van Hergé's allerlaatste portretten, ter gelegenheid van zijn verjaardag in Wolvendaalpark in Brussel. Gamma-Studios

1983

Op 3 maart stierf Georges Remi, bekend als Hergé.